HTML

Friss topikok

Címkék

alternatív megoldások (1) anyanyelv (1) attila juhász (9) babakelengye (1) bankkormányzó (1) boris tadić (2) dejan šoškić (1) devizahitelek (2) drogellenes tribün (1) egészségügy (1) egyház (1) elnökjelölt (1) Emmausz fiúkollégium (1) eredmények (1) esélylatolgatás (1) EU (1) európai integráció (3) eu csatlakozás (1) félelemkeltés (1) fiatalok (1) forgalmi adó (1) frakció (1) gazdaság (1) hiteles tájékoztatás (1) igazságügyi reform (2) jelena trivan (1) kábítószer (1) kampány (1) kampánybusz (1) keresztény egyház (1) kisebbségi érdekek (1) kisebbségi politizálás (2) koszovó (2) kovács elvira (12) közbeszerzési törvény (1) közgazdaság (1) köztársasági elnökjelölt (1) kultúra (1) legfelsőbb bírói tanács (1) magyar (1) magyar fordulat koalíció (2) május 6 (5) mandátumok (1) marketing (1) mnt (1) Muzslya (1) nagybecskerek (1) nagyberuházási alap (1) német zsolt (1) nemzeti öntudat (1) oktatás (2) oliver dulić (1) orbán viktor (1) pásztort istván (1) pásztor istván (1) politika (2) politikai etikett (1) politikusok (1) program (2) szélsőség (1) szentmihályi iskola (1) szerbia (2) Szerb Megújhódási Mozgalom (1) szerb nemzeti bank (1) szivác (1) szlogen (2) téves számla (1) törvénymódosítás (1) újhelyi ákos (10) vajdasági érdekek (1) vajdasági költségvetés (2) vajdasági magyarság (4) vajdasági magyar érdekképviselet (1) vajdasági magyar közösség (2) vajdasági magyar média (1) választások (19) változásmenedzsment (1) varga lászló (9) vmsz (2) VMSZ (20) Zenta (1) Címkefelhő

Elvszerűség és hitelesség

2012.03.07. 15:12 Varga László

legfelsobb biroi tanacs.jpgA Köztársasági Képviselőház február 27-én megválasztotta a Legfelsőbb Bírói Tanács fellebbviteli bíróságok által jelölt tagját. A szavazónapra azután került sor, hogy háromhetes huzavona után a Szerb Megújhódási Mozgalom képviselői visszatértek a képviselőházba. Döntésüket azzal indokolták, hogy biztosítani kívánják a parlamenti többséget az EU által követelt reformtörvények megszavazásához. Az SPO álláspontjának megváltoztatásához elvezető eseménysor, kísértetiesen hasonlított ahhoz, amit a Vajdasági Magyar Szövetség 2009. utolsó heteiben élt át.

A VMSZ képviselői 2009. december 29-én az országos büdzsé ellen szavaztak. Nem támogattuk a 2010. évi köztársasági költségvetést, mivel nem tartotta tiszteletben a Vajdaság pénzelésére vonatkozó 7%-a alkotmányos garanciát. Megkíséreltük a törvényjavaslatot módosítási indítvány útján összhangba hozni az Alkotmánnyal, de nem jártunk sikerrel. A megállapodási készség helyett számos figyelmeztetéssel és fenyegetéssel szembesültünk. A soha nem látott nyomásgyakorlás ellenére, kitartottunk álláspontjaink mellett. Bebizonyítottuk, hogy számunkra az alkotmányosság tiszteletben tartása, a jogállam működése és a vajdasági emberek érdekeinek képviselete a legfontosabb értékeket jelentik.

A szavazást követően elindult a Vajdsági Magyar Szövetség elleni büntetőhadjárat. Zentán, a VMSZ színeiben megválasztott polgármester leváltása után új koalíció alakult. A Demokrata Párt a Magyar Polgári Szövetséggel lépett koalícióra, azzal a párttal, amelynek elnöke néhány hónappal ezt megelőzően még arról beszélt, hogy Szerbiában magyarellenes rasszizmus van. Szabadkán is új partnert találtak a demokraták, a Szerbiai Demokrata Pártot. Azzal a politikai szervezettel hoztak létre új képviselő-testületi többséget, amely az európai integráció elleni küzdelem zászlóhordozója. Az EU-csatlakozás pedig köztudottan a Demokrata Párt legfontosabb politikai prioritása.

Mi elvszerűek maradtunk, megbüntettek bennünket, de megőriztük a hitelességünket.

A Szerb Megújhódási Mozgalom a Legfelsőbb Bírói Tanács tagjának megválasztásáról szóló parlamenti vitát követően elutasította hogy részt vegyen a képviselőház határozatképességének biztosításában. Döntésüket az motiválta, hogy megfosztották őket azon joguktól, hogy visszahívják a kormányból a javaslatukra megválasztott egyik minisztert és államtitkárt. A SPO a szerbiai politikai színtéren ritka elvszerűségről tett ezzel tanúbizonyságot. Ezt követően napról napra egyre nagyobb nyomás nehezedett rájuk. Hogy mi zajlott a színfalak mögött, azt csak feltételezhetjük. Abból ami kiszivárgott arra következtethetünk, hogy a megregulázás teljes arzenálját bevetették ellenük. Február 27-én visszatértek a parlamentbe és sor került a szavazásra. És láss csodát, a nyomásgyakorlási gépezet egy csapásra leállt. A Szerb Megújhódási Mozgalom elvszerűségén és hitelességén súlyos csorba esett.

A Legfelsőbb Bírói Tanács tagjának megválasztásával megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy folytatódjon a bírák és ügyészek újraválasztásáról szóló döntések felülvizsgálata. Időközben az Európai Bizottság világosan a kormányzat tudomására hozta, hogy mindazon, már felülvizsgált döntéseket, amelyeket a LBT abban az időszakban hozott meg, amikor az egyik tagjának letartóztatása és egy másik tagjának lemondása miatt határozatképtelen volt, újra felül kell vizsgálni. A Bizottság pedig nem fog szemet hunyni, mivel a tagállamok előtti hitelessége forog kockán.

komment

Címkék: varga lászló VMSZ legfelsőbb bírói tanács Szerb Megújhódási Mozgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://politikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr644295269
süti beállítások módosítása