HTML

Friss topikok

Címkék

alternatív megoldások (1) anyanyelv (1) attila juhász (9) babakelengye (1) bankkormányzó (1) boris tadić (2) dejan šoškić (1) devizahitelek (2) drogellenes tribün (1) egészségügy (1) egyház (1) elnökjelölt (1) Emmausz fiúkollégium (1) eredmények (1) esélylatolgatás (1) EU (1) európai integráció (3) eu csatlakozás (1) félelemkeltés (1) fiatalok (1) forgalmi adó (1) frakció (1) gazdaság (1) hiteles tájékoztatás (1) igazságügyi reform (2) jelena trivan (1) kábítószer (1) kampány (1) kampánybusz (1) keresztény egyház (1) kisebbségi érdekek (1) kisebbségi politizálás (2) koszovó (2) kovács elvira (12) közbeszerzési törvény (1) közgazdaság (1) köztársasági elnökjelölt (1) kultúra (1) legfelsőbb bírói tanács (1) magyar (1) magyar fordulat koalíció (2) május 6 (5) mandátumok (1) marketing (1) mnt (1) Muzslya (1) nagybecskerek (1) nagyberuházási alap (1) német zsolt (1) nemzeti öntudat (1) oktatás (2) oliver dulić (1) orbán viktor (1) pásztort istván (1) pásztor istván (1) politika (2) politikai etikett (1) politikusok (1) program (2) szélsőség (1) szentmihályi iskola (1) szerbia (2) Szerb Megújhódási Mozgalom (1) szerb nemzeti bank (1) szivác (1) szlogen (2) téves számla (1) törvénymódosítás (1) újhelyi ákos (10) vajdasági érdekek (1) vajdasági költségvetés (2) vajdasági magyarság (4) vajdasági magyar érdekképviselet (1) vajdasági magyar közösség (2) vajdasági magyar média (1) választások (19) változásmenedzsment (1) varga lászló (9) VMSZ (20) vmsz (2) Zenta (1) Címkefelhő

Szembenézés a realitással

2012.03.21. 08:30 Kovács Elvira

foto.pngSzembe kell nézni a realitással; nem normális dolgok történnek körülöttünk. De mire lenne szükségünk egy normális ország megteremtéséhez? Munkahelyteremtő beruházásokra, emberhez méltó életkörülményekre és sok másra, amit a VMSZ választási programa kínál.

A kisebbségi pártok alapfeladatai a közösségépítés, a jogvédelem, az érdekképviselet, a többségi nemzettel való együttműködés, az anyaországhoz fűződő kapcsolatok fenntartása és fejlesztése, regionális törekvések, a közösségi intézmények megtartása és fejlesztése. A kisebbségi politizálás feladata az is, hogy a közösség társadalmi és kulturális jegyeinek megóvása mellett, biztosítsa annak anyagi jólétét.

A többség nehezen, sőt néha egyáltalán nem érti a kisebbség panaszait, nem érzékeny ezekre a kérdésekre. A többségi nemzet politikusai arról próbálnak meggyőzni mindenkit, hogy a polgárok csak a nagy pártok által érvényesíthetik érdekeiket. A kampányban többen még a kisebbség nyelvén is szólnak, a szavazás napja után azonban megfeledkeznek az ígéreteikről.

A Demokrata párt parlamenti képviselői az elmúlt időszakban a Képviselőházban nemigen szólaltak fel a magyarság érdekében, és a kisebbségeket érintő kérdésekben törvénymódosító indítványuk sem volt. Sőt, nem támogattak bennünket, amikor például a bíróságokról, a vasútról vagy bármely más, a vajdasági magyarok számára fontos kérdésről beszéltünk.

Pedig a parlamenti képviselők mindannyian a nép képviselői. A VMSZ számára ez normális. Mi többször is bemutattuk, hogy a parlamentben valóban azok érdekeit képviseljük, akik ránk szavaztak.

Az előző parlamenti ciklus alatt elért eredményeink közül csupán néhányat említenék: jóváhagytuk Vajdaság Statútumát, elfogadtuk a hatásköri törvényt, a nemzeti tanácsokról szóló törvényt, eltöröltük a diszkriminációt a kárpótlási folyamatból, meghoztuk a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetéséről szóló parlamenti határozatot.

A VMSZ célja, hogy az oktatási, művelődési és médiatörvények tartsák tiszteletben a kisebbségek szerzett jogait. Kiharcoltuk, hogy lehessen magyarul vizsgázni, szakdolgozatot írni olyan tantárgyakból, amelyeket magyarul is beszélő professzor tanít.

Amit nem támogattunk, az az Orosz Föderációval kötött energetikai megállapodás, a vajdaság- és alkotmányellenes 2010-es költségvetés, a bíróságok és ügyészségek székhelyéről szóló törvény.

Az elmúlt parlamenti ciklusban nem szavaztunk meg egyetlen olyan törvényt sem, amely ellentétes a Vajdaság polgárainak érdekeivel. A közvagyonról szóló törvény ellen szavaztunk. A parlamenti többséget alkotó pártok mellett azonban az LDP is megszavazta azt, annak ellenére, hogy nem biztosítja Vajdaság és az önkormányzatok gazdasági fejlődését.

Egy normális Szerbia megteremtésének alapfeltétele, hogy az országvezetés végre eldöntse, merre is szeretne haladni. A VMSZ szerint az egyedüli járható út az euroatlanti integráció, hiszen nem létezik egyetlen olyan volt szocialista ország sem, amely az EU-tagságot megelőzően ne csatlakozott volna a NATO-hoz. Nem mellékes, hogy ily módon erősödne az ország tőkevonzó képessége.

Egy normális országban tiszteletben tartják a meghozott törvényeket, hiszen ez a jogállamiság kiépítésének alapfeltétele - a jogállamiság tisztelete és a működőtőke-befektetések mértéke pedig szoros összefüggésben van.

Visszakerekednék a bejegyzésem elejére. Nem normális dolgok történnek körülöttünk. De van megoldás. Amennyiben május 6-án minél többen elmegyünk szavazni, és a VMSZ-t tiszteljük meg bizalmunkkal, ez a párt továbbra is keményen és következetesen fog harcolni Vajdaságért – egy normális Szerbiában.

komment

Címkék: választások május 6 kovács elvira VMSZ kisebbségi politizálás

A bejegyzés trackback címe:

https://politikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr94327730
süti beállítások módosítása