HTML

Friss topikok

Címkék

alternatív megoldások (1) anyanyelv (1) attila juhász (9) babakelengye (1) bankkormányzó (1) boris tadić (2) dejan šoškić (1) devizahitelek (2) drogellenes tribün (1) egészségügy (1) egyház (1) elnökjelölt (1) Emmausz fiúkollégium (1) eredmények (1) esélylatolgatás (1) EU (1) európai integráció (3) eu csatlakozás (1) félelemkeltés (1) fiatalok (1) forgalmi adó (1) frakció (1) gazdaság (1) hiteles tájékoztatás (1) igazságügyi reform (2) jelena trivan (1) kábítószer (1) kampány (1) kampánybusz (1) keresztény egyház (1) kisebbségi érdekek (1) kisebbségi politizálás (2) koszovó (2) kovács elvira (12) közbeszerzési törvény (1) közgazdaság (1) köztársasági elnökjelölt (1) kultúra (1) legfelsőbb bírói tanács (1) magyar (1) magyar fordulat koalíció (2) május 6 (5) mandátumok (1) marketing (1) mnt (1) Muzslya (1) nagybecskerek (1) nagyberuházási alap (1) német zsolt (1) nemzeti öntudat (1) oktatás (2) oliver dulić (1) orbán viktor (1) pásztort istván (1) pásztor istván (1) politika (2) politikai etikett (1) politikusok (1) program (2) szélsőség (1) szentmihályi iskola (1) szerbia (2) Szerb Megújhódási Mozgalom (1) szerb nemzeti bank (1) szivác (1) szlogen (2) téves számla (1) törvénymódosítás (1) újhelyi ákos (10) vajdasági érdekek (1) vajdasági költségvetés (2) vajdasági magyarság (4) vajdasági magyar érdekképviselet (1) vajdasági magyar közösség (2) vajdasági magyar média (1) választások (19) változásmenedzsment (1) varga lászló (9) VMSZ (20) vmsz (2) Zenta (1) Címkefelhő

Kik is képviselik valójában a vajdaságiak érdekeit?

2012.03.13. 14:37 Kovács Elvira

koltsegvetes.jpgSzerbia Alkotmányának 184. szakasza alapján Vajdaságnak jár a köztársasági költségvetés legalább 7%-a. Nem kell nagy matematikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk, ennek a 7% sokkal többnek kellene lennie. Azonban ez a hatályos alkotmány és azt egy normális országban illik tiszteletben tartani. 

Ugyanez az alkotmány arról is rendelkezik, hogy ennek a pénznek a 3/7-ét nagyberuházásokra kell költeni. Amennyiben ezt az alkotmányos kötelezettséget nem tartják be, nincs miből utakat építeni, művelődési egyesületeket, templomokat, iskolákat felújítani.

A VMSZ mindent bevetve harcol a vajdasági érdekekért. 2009 végén nem voltunk hajlandóak megszavazni az alkotmányellenes költségvetést. Érdekes, hogy a 2011-es költségvetési javaslat már nem volt alkotmányellenes. Sikerült kiharcolnunk a Vajdaságot megillető pénzt. Legalábbis papíron. Mindezt egy olyan háborúban, amelyben egyrészt teljesen egyedül maradtunk, másrészt pedig mindenki ellenünk szövetkezett azzal hitegetve a közvéleményt, hogy mi destabilizáljuk az országot, másik koaliciós partner felé kacsingatunk... Pedig mennyire nem volt igazuk! Mi csak tettük a dolgunkat.

A többi vajdasági képviselő nem tartotta szem előtt a tartományban élők érdekeit. Soha sem számíthattunk a Vajdasági Szociáldemokrata Liga vagy a Demokrata Párt képviselőire, pedig ha mellénk álltak volna, akkor a kormány rákényszerült volna, hogy változtasson a vajdaságellenes költségvetési javaslatán. De ők a parlamenti vita során hallgattak, a szavazónapon meg csak nyomták a gombot. A zöldet, persze.

Az sem mellékes, hogy a mára már a decentralizáció élharcosává (igaz, önmaga által) kikiálltott Dinkić, gazdasági miniszterként vagy korábban pénzügyminiszterként, esetleg kormányalelnökként, miért nem tett semmit annak érdekében, hogy a kormány tartsa tiszteletben a Vajdaság pénzelésére vonatkozó alkotmányos garanciát? Talán azért, mert abban az időben Dinkić még azon az állásponton volt, hogy a vajdaságiaknak szolidárisaknak kell lenniük, és ki kellene pénzelniük a X. közlekedési folyosó Horgos és Újvidék közötti szakaszát?

A bányászati törvény vitájában Oliver Dulić miniszter felszólalásomat követően elismerte, hogy az új törvény javaslata megfeledkezett arról, hogy a kőolajjáradékból befolyt összegből Vajdaságnak is jár. Ezt a mi módosítási indítványunk elfogadásával lehetett korrigálni, a többi kvázi-vajdaságbarát pártéval nem, mert ők semmit sem nyújtottak be.

Sikerült megbuktatnunk a vajdaságellenes vasúti törvényt. Ily módon megmentettük annak esélyét, hogy Vajdaság átvegye a területén levő vasúti hálózat nagyobb része feletti irányítást.

De térjünk vissza a költségvetéshez. A 2011-es év végén volt először alkalma a VMSZ-es küldöttségnek még a kormányülés előtt tárgyalni a költségvetésről, így elfogadhatóvá vált. Azonban újra kételkedünk a megvalósulását illetően, mivel sajnos azt tapasztaltuk, hogy annak ellenére, hogy a költségvetési javaslat Vajdaságra vonatkozó része összhangban volt az Alkotmánnyal, a tartományt az elmúlt öt évben 62 milliárd dinártól fosztották meg, azaz egy teljes évi vajdasági költségvetéstől.

A VMSZ kitartó politizálásának eredményeként a 2011-es év utolsó hónapjában több pénz érkezett a Tartományba, mint az év első 10 hónapjában összesen.

Néhány héttel ezelőtt a szerb kormány átutalt 1,75 milliárd dinárt a tartományi kormánynak a Nagyberuházási Alap számára. A pénzt téves számlára irányították, így abból lehetetlen kifizetni a kivitelező vállalatok felé a tartozásokat. Véletlen? Kizárt. Szóval, kik is képviselik valójában a vajdaságiak érdekeit?

komment

Címkék: kovács elvira VMSZ vajdasági költségvetés oliver dulić téves számla nagyberuházási alap

A bejegyzés trackback címe:

https://politikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr114313608
süti beállítások módosítása