HTML

Friss topikok

Címkék

alternatív megoldások (1) anyanyelv (1) attila juhász (9) babakelengye (1) bankkormányzó (1) boris tadić (2) dejan šoškić (1) devizahitelek (2) drogellenes tribün (1) egészségügy (1) egyház (1) elnökjelölt (1) Emmausz fiúkollégium (1) eredmények (1) esélylatolgatás (1) EU (1) európai integráció (3) eu csatlakozás (1) félelemkeltés (1) fiatalok (1) forgalmi adó (1) frakció (1) gazdaság (1) hiteles tájékoztatás (1) igazságügyi reform (2) jelena trivan (1) kábítószer (1) kampány (1) kampánybusz (1) keresztény egyház (1) kisebbségi érdekek (1) kisebbségi politizálás (2) koszovó (2) kovács elvira (12) közbeszerzési törvény (1) közgazdaság (1) köztársasági elnökjelölt (1) kultúra (1) legfelsőbb bírói tanács (1) magyar (1) magyar fordulat koalíció (2) május 6 (5) mandátumok (1) marketing (1) mnt (1) Muzslya (1) nagybecskerek (1) nagyberuházási alap (1) német zsolt (1) nemzeti öntudat (1) oktatás (2) oliver dulić (1) orbán viktor (1) pásztort istván (1) pásztor istván (1) politika (2) politikai etikett (1) politikusok (1) program (2) szélsőség (1) szentmihályi iskola (1) szerbia (2) Szerb Megújhódási Mozgalom (1) szerb nemzeti bank (1) szivác (1) szlogen (2) téves számla (1) törvénymódosítás (1) újhelyi ákos (10) vajdasági érdekek (1) vajdasági költségvetés (2) vajdasági magyarság (4) vajdasági magyar érdekképviselet (1) vajdasági magyar közösség (2) vajdasági magyar média (1) választások (19) változásmenedzsment (1) varga lászló (9) vmsz (2) VMSZ (20) Zenta (1) Címkefelhő

Egyház és politika

2012.03.06. 20:58 Kovács Elvira

egyhaz es politika.jpgA farsangi időszak befejeztével, a böjt megkezdésével, azaz az egyik legnagyobb egyházi ünnepre, a húsvétra való készülődésben, ugyanakkor a legfontosabb megmérettetés, a választások közeledtével, úgy döntöttem, megpróbálok párhuzamot vonni az egyház és a politika között.

Az egyházi és a világi vezetőknek valóban sok közös vonásuk van: az adott közösséget képviselik, építik, egy jobb világért munkálkodnak. Alapfeladatuk valójában ugyanaz. Közös céljuk közösségük életminőségének javitása, a környezetük jobbátétele. A pap vagy lelkész és a politikus munkája során használt eszközök is sokban hasonlóak: ahogyan a pap igét hirdet, a politikus a párt programját ismerteti, az egyházi személyek túlvilági jutalmat igérnek az evilági élet után, a politikusok jobb, szebb jövőt még itt és most. 

Jómagam járok templomba, édesanyám református, édesapám katolikus, így a nagymamáimra emlékezve, akiktől imátkozni tanultam, minden este elimátkozom úgy az egyik, mint a másik vallás esti imáját és igyekszem a keresztény értékrend szerint élni. Templomba azért járok, hogy ott átérezzem a lelki nyugalmat, amelyet az Isten háza nyújt, énekeljek, imátkozzak -- ha úgy tetszik, közelebb kerüljek Jézushoz.

A jelenlegi hatalmi koalíciót képező politikai pártok legnagyobbikának tisztségviselői már karácsonykor megkezdték izléstelen kampányolásukat. Ugyanis az éjféli misét tavaly Óbecséről közvetítette a Vajdasági Televizió. Reagálást sem méltányol az a kijelentés, amit másnap hallhattunk, miszerint túl kicsinek bizonyult a templom, mert mindenki egy bizonyos ott jelenlevő politikus közelében szeretett volna lenni. Pedig ez biztosan nem igaz. A keresztény magyar ember azért jár az éjféli misére, hogy megünnepelje Jézus születését.

A politikának egyértelműen az egyházi tanítás és az erkölcsi értékek mentén kell haladni, hiszen a keresztény értékeknek semmiképpen sem szabad elsikkadniuk a politikai döntéshozatal folyamatában.

A Vajdasági Magyar Szövetség követelni fogja az új kormánytól a történelmi egyházak vagyonvisszaszolgáltatási folyamatának mihamarabbi befejezését, valamint sürgetni fogja az egyházak és egyházi személyek státuszával kapcsolatos rendezetlen kérdések megoldását.

Ma már fél évtizede annak, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség felvételt nyert az Európai Néppárt nagycsaládjába, ami annak bizonyitéka, hogy európai barátaink is kereszténydemokrata értékeket képviselő pártként ismernek el bennünket. Pártunk együttműködése a történelmi egyházaink vezetőivel az elmúlt időszakban igen intenzív volt, hiszen csak együttesen tudjuk igazán jól szolgálni a polgárok érdekeit.

A húsvét a feltámadás ünnepe. A vajdasági magyar közösség, úgy tűnik, a Magyar Választói Névjegyzék sikeres összeállítása és az új Magyar Nemzeti Tanács megválasztása óta feltámadt korábbi letargiájából.

Örülök annak, hogy az elmúlt időszakban közvetlen úton is komunikálhattunk a választópolgárokkal, és ezt kivánjuk rendszeresen folytatni a jövőben is. Azzal, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség önállóan indul a választásokon, nekünk, vajdasági magyaroknak és másoknak megadatik a lehetőség, hogy egy olyan pártra szavazzunk, amely a vajdasági érdekeket, a mezőgazdasági termelők igényeit, a kisebbségi lét problémáit és a helyi szintű fejlesztési kérdéseket egyidejűleg képviseli, egyiket sem tolva a háttérbe.

A vajdasági magyarság felelős vezetői a polgárok támogatásának köszönhetően az előttünk álló választásokon hatékonyan biztosíthatják a magyar közösség egyenrangúságát más nemzetiségű polgártársainkkal és hosszútávú megmaradásunkat ezeréves szülőföldünkön.

komment

Címkék: politika egyház választások kovács elvira VMSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://politikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr874293943
süti beállítások módosítása