HTML

Friss topikok

Címkék

alternatív megoldások (1) anyanyelv (1) attila juhász (9) babakelengye (1) bankkormányzó (1) boris tadić (2) dejan šoškić (1) devizahitelek (2) drogellenes tribün (1) egészségügy (1) egyház (1) elnökjelölt (1) Emmausz fiúkollégium (1) eredmények (1) esélylatolgatás (1) EU (1) európai integráció (3) eu csatlakozás (1) félelemkeltés (1) fiatalok (1) forgalmi adó (1) frakció (1) gazdaság (1) hiteles tájékoztatás (1) igazságügyi reform (2) jelena trivan (1) kábítószer (1) kampány (1) kampánybusz (1) keresztény egyház (1) kisebbségi érdekek (1) kisebbségi politizálás (2) koszovó (2) kovács elvira (12) közbeszerzési törvény (1) közgazdaság (1) köztársasági elnökjelölt (1) kultúra (1) legfelsőbb bírói tanács (1) magyar (1) magyar fordulat koalíció (2) május 6 (5) mandátumok (1) marketing (1) mnt (1) Muzslya (1) nagybecskerek (1) nagyberuházási alap (1) német zsolt (1) nemzeti öntudat (1) oktatás (2) oliver dulić (1) orbán viktor (1) pásztort istván (1) pásztor istván (1) politika (2) politikai etikett (1) politikusok (1) program (2) szélsőség (1) szentmihályi iskola (1) szerbia (2) Szerb Megújhódási Mozgalom (1) szerb nemzeti bank (1) szivác (1) szlogen (2) téves számla (1) törvénymódosítás (1) újhelyi ákos (10) vajdasági érdekek (1) vajdasági költségvetés (2) vajdasági magyarság (4) vajdasági magyar érdekképviselet (1) vajdasági magyar közösség (2) vajdasági magyar média (1) választások (19) változásmenedzsment (1) varga lászló (9) VMSZ (20) vmsz (2) Zenta (1) Címkefelhő

A lehetőségek megteremtése

2012.02.28. 16:07 Kovács Elvira

Epites.jpgMára már pontosan tíz éve annak, hogy Muzslyán, a katolikus templom udvarában felépült az Emmausz fiúkollégium. Sokan a megépítésekor attól tartottak, hogy nem lesz majd elegendő magyar középiskolás Bánátban. Szerencsére az utóbbi időben évről évre növekszik a kollégiumban lakó diákok száma, hiszen az elmúlt tíz évben Nagybecskereken szinte minden középiskolában megnyílt egy-egy magyar osztály, pedig a kétezres évek elején csupán a nagybecskereki gimnáziumban lehetett magyar nyelven tanulni.

Stojan atya, a kollégium igazgatója mostanában keményen dolgozott azon, hogy előteremtse a szórványkollégium bővítéséhez szükséges anyagiakat. Szerencsére bennünket is felkeresett. A tavalyi év végén ugyanis elkezdődött egy újabb épületszárny építése, újabb szobákkal és tanulóteremmel.  

A mai világban hatalmas bátorság kell ahhoz, hogy bármilyen beruházásba kezdjen valaki, de anyaországi segítséggel és a Tartományi Nagyberuházási Alap támogatásával biztos elkészül a kollégium új épülete is. Igen ám, csak már az első, pontosabban a nulladik lépésnél nagy, azaz drága akadályba ütköztek a felelősök. A kommunális illeték fizetésébe, ami párezer, azaz szinte húszezer eurós összeg.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői fáradtságot nem kimélve többször felkeresték a nagybecskereki polgármestert, elkezdtük a lobbizást. Többszöri telefonálás, tárgyalás, nyomásgyakorlás eredményeként elkészült az a dokumentum, amely Nagybecskerek város területén az egyházi szervezetek számára lehetővé teszi a kommunális illeték fizetésének eltörlését vagy csökkentését. Aztán végre valahára sikerült napirendre is tűzetnünk ezt a kérdést a városi képviselő testület ülésén és lenyomni a többiek torkán. Mondanom sem kell, hogy egyáltalán nem volt egyszerű.

Így a kommunális illeték fizetése alól való felmentéssel  a nagybecskereki önkormányzat hozzájárult a muzslyai Emmáusz fiúkollégiumon végzett munkálatok elkezdéséhez. De ha a VMSZ ezt nem kezdeményezi és nem szorgalmazza, sohasem készült volna el a dokumentum, és sohasem került volna a városi képviselőtestület ülésének napirendjére. Biztos. Persze, az elfogadása óta mindenki a saját eredményeként próbálja felmutatni ezt. Ezért tartottam fontosnak ezt megírni.

A sándoregyházi, nezsényi, székelykevei, torontálvásárhelyi, ürményházi, tóbai, magyarcsernyei, padéi, tordai, tamásfalvai, törökbecsei, törökkanizsai, adai és moholi kollégisták, a muzslyaiak, a nevelők, a munkatársak, az atyák, mindannyian megérdemlik ezt. És még többet. Ezért a továbbiakban is megteszünk mindent a kollégium segítése érdekében. Mindannyiunknak szükségünk van lelkes, értelmes fiatalokra, a kollégium növendékeire.

Mi csöndben ugyan, de hatalmas tehertől mentettük fel a muzslyai kollégiumot. Nem hívtunk meg minden helyi és regionális TV-állomást a párezer tetőcserép adományozása után, mint más pártok, mégha ugyanazokat a cserepeket egy közvállalat adományozta is.

Mi azon az állasponton vagyunk, hogy támogatni kell az arra érdemes diákokat azzal, hogy támogatjuk a kollégiumot, ezért mutattuk meg, hogy a politika valójában a lehetőségek megteremtésének a tudománya.

komment

Címkék: kovács elvira VMSZ Emmausz fiúkollégium Muzslya

A bejegyzés trackback címe:

https://politikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr544220340
süti beállítások módosítása