HTML

Friss topikok

Címkék

alternatív megoldások (1) anyanyelv (1) attila juhász (9) babakelengye (1) bankkormányzó (1) boris tadić (2) dejan šoškić (1) devizahitelek (2) drogellenes tribün (1) egészségügy (1) egyház (1) elnökjelölt (1) Emmausz fiúkollégium (1) eredmények (1) esélylatolgatás (1) EU (1) európai integráció (3) eu csatlakozás (1) félelemkeltés (1) fiatalok (1) forgalmi adó (1) frakció (1) gazdaság (1) hiteles tájékoztatás (1) igazságügyi reform (2) jelena trivan (1) kábítószer (1) kampány (1) kampánybusz (1) keresztény egyház (1) kisebbségi érdekek (1) kisebbségi politizálás (2) koszovó (2) kovács elvira (12) közbeszerzési törvény (1) közgazdaság (1) köztársasági elnökjelölt (1) kultúra (1) legfelsőbb bírói tanács (1) magyar (1) magyar fordulat koalíció (2) május 6 (5) mandátumok (1) marketing (1) mnt (1) Muzslya (1) nagybecskerek (1) nagyberuházási alap (1) német zsolt (1) nemzeti öntudat (1) oktatás (2) oliver dulić (1) orbán viktor (1) pásztort istván (1) pásztor istván (1) politika (2) politikai etikett (1) politikusok (1) program (2) szélsőség (1) szentmihályi iskola (1) szerbia (2) Szerb Megújhódási Mozgalom (1) szerb nemzeti bank (1) szivác (1) szlogen (2) téves számla (1) törvénymódosítás (1) újhelyi ákos (10) vajdasági érdekek (1) vajdasági költségvetés (2) vajdasági magyarság (4) vajdasági magyar érdekképviselet (1) vajdasági magyar közösség (2) vajdasági magyar média (1) választások (19) változásmenedzsment (1) varga lászló (9) VMSZ (20) vmsz (2) Zenta (1) Címkefelhő

Téglalap

2012.02.21. 16:54 Kovács Elvira

A becslések szerint Nagybecskerek város és környéke lakosságának kb. 10%-a magyar. Zömük Muzslyán él, a többiek a városban, valamint Szentmihályon, Erszébetlakon és Lukácsfalván. Alapvető probléma az oktatásügy terén a városban az, hogy az általános iskolák közül csak a Sonjában léteznek magyar tagozatok, az óvodák közül pedig csak a Kolibri óvodában működik magyar csoport.

Tudni kell, hogy Nagybecskereken egészen a ‘90-es évekig három iskolában folyt magyar nyelvű oktatás. Aztán véghezvittek egy ésszerűsitési programot és az összes magyar diákot a központi iskolába helyezték át. Mivel a magyarság szétszórtan él a város területén, sok szülő nem szívesen vállalta a a gyerekek, különösen az alsósok, mindennapi utaztatásának fáradalmait és költségeit. Ettől kezdve állandóan csökkent a magyar gyerekek száma a Sonjában. A mi időnkben (nem is olyan régen, hisz ’89-’97-ig voltam elemis) a szentmihályi mellett, még 2 szép létszámú tagozat létezett a városban. Ma elsőtől nyolcadikig egy-egy magyar tagozat van, átlagosan 12-13-as osztálylétszámmal.  

         Évek óta biztosított az ingyen utaztatás az iskola diákjai számára. 1998-tól hozza-viszi a gyerekeket a Diáksegélyező kombija, amit főleg pályázati pénzekből működtetnek. Idéntől 3 kombi jár, pedagógus kísérettel, ezt a szolgáltatást a Magyar Nemzeti Tanács fizeti, tehát ingyenes a gyerekeknek.

Az elmúlt néhány év alatt a minisztérium többször is össze akarta vonni a tagozatokat. Kérelmeket kellett írni, csatákat megvívni, de megmaradt az iskola. Lelkes csapatuk folyton dolgozik, az MNT sokban segít nekik, az iskolát kiemelt jelentőségű intézménnyé nyilvánították.

A Vajdasági Magyar Szövetség átérzi a probléma súlyát, és segítünk magyar diákokat toborozni, igyekszünk meggyőzni a szülőket, hogy akkor döntenek helyesen, ha magyar iskolába iratják a gyerekeket. Számtalan olyan eset létezik, hogy ha a gyerek szerb osztályba jár, színmagyar szülőkhöz szerbül szól. És ez csak azért fordul elő, mert a szülők ,,könnyíteni” szeretnének a gyerek beilleszkedésén. Nem tudják, hogy hiába iratják a gyermeküket szerb osztályba, annak valójában sokkal könnyebb lenne anyanyelvén tanulnia, hiszen mindannyian anyanyelvünkön gondolkodunk, álmodunk.     

Emlékszem, hatodikos koromban megnyertem a községi matematikaversenyt, és így szombatonként együtt tanulhattam a város tehetséges fiatal matematikusaival. A matekiskolában a tanítás szerb nyelven folyt, de megpróbáltam állni a sarat. És álltam is, egészen addig, amíg az egyik feladat nem kezdődött úgy, hogy „Stranice pravougaonika su…” Nem tudtam hozzákezdeni a feladat megoldásához, mert nem tudtam, hogy mi is pontosan a “pravougaonik”. A többiek kinevettek. Megkértem a tanárt, hogy rajzolja le nekem azt a valamit, amiről kisült, hogy valójában téglalap, majd az elsők között megoldottam a feladatot.

A gyerekek különben is megtanulják a környezetük nyelvét, hiszen rengeteg lehetőség adódik erre. Az anyanyelv ismerete viszont számos előnyhöz juttathatja őket. Egyetemistaként egy szemesztert Bécsben töltöttem, és meglepett, hogy az ottani Közgazdasági Egyetemen a fiatal osztrák hallgatók mekkora érdeklődést mutattak a magyar nyelv tanulása iránt. Magyarország Európai uniós tagállam, Ausztriában a legtöbb bank, vállalat értékeli a keleti szomszéd nyelvének ismeretét. Jó lenne, ha ez tudatosulna az itteni szülőkben is, akiknek megvan a lehetőségük itt, Közép-Bánátban,  magyar nyelven tanítassák a gyermekeiket.

        Ne feledjük, hiába sikerül a törvényben előírt létszámnál kevesebb tanulóval osztályt nyitni, egyetlen tanuló nélkül ez nem sikerülhet.

komment

Címkék: oktatás anyanyelv kovács elvira nagybecskerek

A bejegyzés trackback címe:

https://politikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr494158964
süti beállítások módosítása