HTML

Friss topikok

Címkék

alternatív megoldások (1) anyanyelv (1) attila juhász (9) babakelengye (1) bankkormányzó (1) boris tadić (2) dejan šoškić (1) devizahitelek (2) drogellenes tribün (1) egészségügy (1) egyház (1) elnökjelölt (1) Emmausz fiúkollégium (1) eredmények (1) esélylatolgatás (1) EU (1) európai integráció (3) eu csatlakozás (1) félelemkeltés (1) fiatalok (1) forgalmi adó (1) frakció (1) gazdaság (1) hiteles tájékoztatás (1) igazságügyi reform (2) jelena trivan (1) kábítószer (1) kampány (1) kampánybusz (1) keresztény egyház (1) kisebbségi érdekek (1) kisebbségi politizálás (2) koszovó (2) kovács elvira (12) közbeszerzési törvény (1) közgazdaság (1) köztársasági elnökjelölt (1) kultúra (1) legfelsőbb bírói tanács (1) magyar (1) magyar fordulat koalíció (2) május 6 (5) mandátumok (1) marketing (1) mnt (1) Muzslya (1) nagybecskerek (1) nagyberuházási alap (1) német zsolt (1) nemzeti öntudat (1) oktatás (2) oliver dulić (1) orbán viktor (1) pásztort istván (1) pásztor istván (1) politika (2) politikai etikett (1) politikusok (1) program (2) szélsőség (1) szentmihályi iskola (1) szerbia (2) Szerb Megújhódási Mozgalom (1) szerb nemzeti bank (1) szivác (1) szlogen (2) téves számla (1) törvénymódosítás (1) újhelyi ákos (10) vajdasági érdekek (1) vajdasági költségvetés (2) vajdasági magyarság (4) vajdasági magyar érdekképviselet (1) vajdasági magyar közösség (2) vajdasági magyar média (1) választások (19) változásmenedzsment (1) varga lászló (9) vmsz (2) VMSZ (20) Zenta (1) Címkefelhő

A változás évei jönnek

2012.02.28. 12:01 Újhelyi Ákos

valtozas evei.jpgMi emberek állandóan szembesülünk a változással, akár akarjuk, akár nem. Minket vajdaságiakat és vajdasági magyarokat a változás szele az elmúlt két évtizedben erőteljesen érintett. Többször is azzal szembesültünk, hogy irracionális és nem átgondolt politikai döntések következtében bekövetkező gazdasági fordulatok drasztikusan megváltoztatták életkörülményeinket.

Azonban az elmúlt négy évben a VMSZ hiteles, méltányos és hatékony politikájának köszönhetően helyzetünk először stabilizálódott, majd lassú, de emelkedő irányba fordult. A soron következő választások számunkra ismét fontosak lesznek, mivel létkérdésünk, hogy a legnagyobb vajdasági magyar pártunk, minnél több képviselőt tudjon bejuttatni a szerbiai törvényhozásba és a vajdasági parlamentbe, egyfelől azért, hogy az elkezdett kemény munkát még nagyobb politikai súllyal folytathassák képviselőink, másfelől pedig hatékonyabban tudnák ellátni a vajdasági magyarság érdekképviseletét.

Az az állítás, miszerint a lakosok nem szeretik a változást nem igaz, azt nem kedvelik, ha váratlanul éri őket az egyoldalúan diktált változás, és nincs ráhatásuk a folyamatokra.

A polgárokban az ilyen ad hoc döntések miatt stressz alakul ki, amit aggályok formájában fognak kifejezni, mint pl.: A változások bekövetkezte után milyen lesz a sorsom? Jól vagy pedig rosszul fogok ebből kijönni? Mi történik, ha nem leszek képes a váltásra? Sajnos Szerbiában és azon belül Vajdaságban sincs fórum arra, hogy ezeket a felmerülő aggályokat nemzettársaink elmondhassák.

A sikeres változásmenedzsment titka abban rejlik, hogy a változtatás folyamata a polgárok legszélesebb körű bevonásával kell, hogy zajlódjék.

Már magában a változást irányító csapatban a társadalom minden területéről szükséges bevonni azon emberek közvetítőit, akiket érinteni fog a változás. A változás lebonyolításának főbb sarkalatos pontjait ezen közvetítők közreműködésével kell véglegesíteni, és segítségükkel próbatesztelést kell végrehajtani azoknak minden kulcselemén. A változás pozitív megélésében segít annak átláthatósága, tisztasága és emberséges megközelítése.

Nem komplikált tehát a recept, egy politikusnak érdemes belátnia, hogy nem lehet nála az összes válasz, ha bevonja a végrehajtókat az állam minden szintjén, meghallgatja az ötleteiket és aggályaikat, és a folyamat részeseivé teszi őket, akkor ők elviszik a vállukon a változást.

Tehát, azért is kiemelkedően fontos a minnél nagyobb nyomatékkal való érdekképviseletünk, mind a köztársasági, mind pedig a tartományi parlamentben is, mivel az újonnan felálló kormánynak át kell alakítania a társadalmi ellátórendszereket (egészségügyi ellátás, szociális védőhálló, oktatás, kultúra és infrastrukturális ellátottság stb.). És ezekből a vitákat indukáló átalakításokból/változásokból nem szabad vesztesként kijönnünk.

komment

Címkék: változásmenedzsment újhelyi ákos vajdasági magyar érdekképviselet

A bejegyzés trackback címe:

https://politikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr944219747
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása