HTML

Friss topikok

Címkék

alternatív megoldások (1) anyanyelv (1) attila juhász (9) babakelengye (1) bankkormányzó (1) boris tadić (2) dejan šoškić (1) devizahitelek (2) drogellenes tribün (1) egészségügy (1) egyház (1) elnökjelölt (1) Emmausz fiúkollégium (1) eredmények (1) esélylatolgatás (1) EU (1) európai integráció (3) eu csatlakozás (1) félelemkeltés (1) fiatalok (1) forgalmi adó (1) frakció (1) gazdaság (1) hiteles tájékoztatás (1) igazságügyi reform (2) jelena trivan (1) kábítószer (1) kampány (1) kampánybusz (1) keresztény egyház (1) kisebbségi érdekek (1) kisebbségi politizálás (2) koszovó (2) kovács elvira (12) közbeszerzési törvény (1) közgazdaság (1) köztársasági elnökjelölt (1) kultúra (1) legfelsőbb bírói tanács (1) magyar (1) magyar fordulat koalíció (2) május 6 (5) mandátumok (1) marketing (1) mnt (1) Muzslya (1) nagybecskerek (1) nagyberuházási alap (1) német zsolt (1) nemzeti öntudat (1) oktatás (2) oliver dulić (1) orbán viktor (1) pásztort istván (1) pásztor istván (1) politika (2) politikai etikett (1) politikusok (1) program (2) szélsőség (1) szentmihályi iskola (1) szerbia (2) Szerb Megújhódási Mozgalom (1) szerb nemzeti bank (1) szivác (1) szlogen (2) téves számla (1) törvénymódosítás (1) újhelyi ákos (10) vajdasági érdekek (1) vajdasági költségvetés (2) vajdasági magyarság (4) vajdasági magyar érdekképviselet (1) vajdasági magyar közösség (2) vajdasági magyar média (1) választások (19) változásmenedzsment (1) varga lászló (9) vmsz (2) VMSZ (20) Zenta (1) Címkefelhő

A fundamentumokat kellene rendbe tenni

2012.03.22. 19:40 Varga László

kovek.jpgSzerbiában a mögöttünk hagyott négy évben 265 ezer ember vált állástalanná, 130 ezer vállalkozás szűnt meg. Egy euró értéke 80 dinárról 110 dinárra nőtt. A havi átlagkereset négy év alatt 90 euróval csökkent. Az államadósság 6 milliárd euróval emelkedett.

Az ország polgárai május 6-án a szavazóurnák elé járulnak. A választási esélylatolgatások hónapok óta folynak. Két (vagy három) politikai erőnek van reális esélye a miniszterelnöki tisztség megszerzésére. A demokratáknak és a haladóknak, valamint a szocialistáknak. Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy az SPS-PUPS-JS alkotta koalíció megnyerheti a választásokat. Ezzel együtt könnyen jöhet létre a 2007. januárihoz hasonló helyzet. Akkor az ellenzéki szerep vállalása helyett a demokraták átengedték a kormányfői tisztséget a választásokon harmadik eredményt elért Szerbiai Demokrata Pártnak. Nem kizárt ez a forgatókönyv ezúttal sem.

A miniszterelnöki tisztségre esélyes politikai tömbök sok szempontból különböznek egymástól. Elsősorban a múltjuk vonatkozásában. Mi sem természetesebb, hogy az ország két vezető politikai ereje az elmúlt négy év megítélésében is homlokegyenest ellentétes álláspontot képvisel. A demokraták a gazdasági hanyatlásért a világválságot hibáztatják. A haladók a demokratákat. Az sem rendkívüli, hogy a kormányfői tisztségre aspiráló három koalíció között a választási ígéretek alapján kevés lesz a különbség. Arról beszélnek majd, amit az emberek hallani szeretnének. Jobb életet, Szerbia felvirágoztatását és társadalmi igazságosságot hirdetnek.

A miniszterelnöki posztra aspiráló politikai tömörülések eddigi megnyilvánulásai a felszínről szólnak, nem az alapokról. Munkahelyeket ígérnek, de nem beszélnek arról, hogy mit kellene megváltoztatni ahhoz, hogy az ország vonzóbbá váljon a beruházók számára. A világgazdasági trendek megfordulása önmagában nem lehet elég az ország gazdasági megerősödéséhez. Ahhoz bátor lépésekre lenne szükség. Sok esetben olyanokra, amelyek rövid távon népszerűségvesztést okoznának. A kormány irányítására esélyes erők közül egyikben sincs meg ez a bátorság. Sem Tadić, sem Nikolić, sem Dačić nem ígér szakítást azzal a külpolitikával, amely időről időre konfliktushelyzetet okoz a nyugati világ vezető hatalmaival. Azoknak az országoknak a kormányaival, ahonnan a munkahelyteremtő beruházásokat várjuk. Nem ígérik a katonai semlegesség feladását sem, pedig köztudott, hogy a tőke a stabil, biztonságos országokat keresi. Sem a haladók, sem a demokraták, sem a szocialisták nem ígérik a koszovói realitás elismerését sem. Ezzel szemben a „Koszovó is, EU is” politika folytatásáról beszélnek. Nem képez prioritást a szomszédokkal fennálló vitás kérdések azonnali rendezése sem. Pedig tudják, hogy ezeket a problémákat mind-mind le kell zárni ahhoz, hogy Szerbia a befektetők számára stabil ország képét mutathassa. Nem ígérik azt sem, hogy a következő parlamenti ciklusban nem születnek egymással összeütközésben lévő törvények. Az elfogadott jogszabályok alkalmazásának szükségességéről se beszélnek, pedig számos ország példája bizonyítja, hogy a jogállamiság tisztelete és működőtőke-befektetések mértéke szoros összefüggésben van. Nem hangzott el ígéretként, hogy megszűntetnék az a gyakorlatot, amely – alkotmánysértő módon - Vajdaságtól évi 150 millió euró infrastruktúra-fejlesztési forrást von el. Pedig a munkahelyteremtő beruházások nem képzelhetők el fejlett infrastruktúra nélkül. Nem ígérik a mezőgazdasággal szemben tanúsított mostoha viszonyulás megváltoztatását sem. Pedig nem normális az, hogy minden évben a termelési év közepén hozzák nyilvánosságra a támogatási rendszer legfontosabb elemeit egy olyan ágazat esetében, amely az ország exportjának egynegyedét teszi ki.

A VMSZ a Vajdaságért - egy normális Szerbiában címet viselő programjához kéri az emberek támogatását. A programunk egy feltételrendszer. Azokat a kondíciókat tartalmazza, amelyek nélkül a „jobb élet” nem elképzelhető. Meggyőződésünk, hogy a világgazdasági válság csak kis részben tehető felelőssé a lesújtó gazdasági mutatókért. A gazdasági helyzet az ország belső állapotainak a következménye. A fennálló helyzeten sem adócsökkentéssel, sem állami foglalkoztatási programokkal, sem a beruházóknak biztosított kedvezményekkel, sem más gazdaságélénkítési intézkedéssel nem lehet számottevően változtatni. A fundamentumokat kellene rendbe tenni. Egy sor olyan bátor döntést kellene hozni és határozott lépést kellene tenni, amelyek együttesen normális országgá tudnák tenni Szerbiát.

komment

Címkék: választások program szlogen varga lászló VMSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://politikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr554330187
süti beállítások módosítása