HTML

Friss topikok

Címkék

alternatív megoldások (1) anyanyelv (1) attila juhász (9) babakelengye (1) bankkormányzó (1) boris tadić (2) dejan šoškić (1) devizahitelek (2) drogellenes tribün (1) egészségügy (1) egyház (1) elnökjelölt (1) Emmausz fiúkollégium (1) eredmények (1) esélylatolgatás (1) EU (1) európai integráció (3) eu csatlakozás (1) félelemkeltés (1) fiatalok (1) forgalmi adó (1) frakció (1) gazdaság (1) hiteles tájékoztatás (1) igazságügyi reform (2) jelena trivan (1) kábítószer (1) kampány (1) kampánybusz (1) keresztény egyház (1) kisebbségi érdekek (1) kisebbségi politizálás (2) koszovó (2) kovács elvira (12) közbeszerzési törvény (1) közgazdaság (1) köztársasági elnökjelölt (1) kultúra (1) legfelsőbb bírói tanács (1) magyar (1) magyar fordulat koalíció (2) május 6 (5) mandátumok (1) marketing (1) mnt (1) Muzslya (1) nagybecskerek (1) nagyberuházási alap (1) német zsolt (1) nemzeti öntudat (1) oktatás (2) oliver dulić (1) orbán viktor (1) pásztort istván (1) pásztor istván (1) politika (2) politikai etikett (1) politikusok (1) program (2) szélsőség (1) szentmihályi iskola (1) szerbia (2) Szerb Megújhódási Mozgalom (1) szerb nemzeti bank (1) szivác (1) szlogen (2) téves számla (1) törvénymódosítás (1) újhelyi ákos (10) vajdasági érdekek (1) vajdasági költségvetés (2) vajdasági magyarság (4) vajdasági magyar érdekképviselet (1) vajdasági magyar közösség (2) vajdasági magyar média (1) választások (19) változásmenedzsment (1) varga lászló (9) VMSZ (20) vmsz (2) Zenta (1) Címkefelhő

Lábjegyzetharc

2012.02.29. 08:22 Varga László

terkep.jpg„Lábjegyzet függetlenség nélkül“ - olvasható az egyik belgrádi napilap szombati számának címoldalán, utalásként arra, hogy előző nap megszületett a megállapodás Koszovó regionális fórumokon való képviseletéről és az adminisztratív/határátkelők integrált ellenőrzésének menetéről. A feszültségekkel teli diplomáciai közdelem végső eredményéről, Belgrádban és Prištinában is, számtalan egymással homlokegyenest szembenálló elemzés látott azóta napvilágot.

A két és fél hónapon keresztül tartó diplomáciai erőfeszítések és a többnapos tárgyalás eredménye ismert. Priština a regionális együttműködésben Koszovó* néven fog részt venni. A név mellett szereplő csillaghoz az alábbi tartalmú lábjegyzet kapcsolódik: „Az elnevezés nem befolyásolja a státusszal kapcsolatos álláspontokat és összhangban van az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244-es határozatával és a Nemzetközi Bíróság véleményével a koszovói függetlenségi nyilatkozatról“.

A tető alá hozott megállapodás értékelésének egyik módja a tárgyalódelegációk tárgyalási platformjainak, illetve a dialógus során hangoztatott álláspontjainak összehasonlítása a végső eredménnyel. Szerbia a kezdetben ahhoz ragaszkodott, hogy Koszovó elnevezésében kifejezetten szerepeljen a Biztonsági Tanács 1244-es határozata. Koszovó az alkotmányában meghatározott nevének használatát követelte, amely magában foglalja a köztársaság kifejezést. A későbbiekben – miután a felek egyetértésre jutottak abban, hogy egy lábjegyzetben, és ne közvetlenül az elnevezésben jussanak kifejezésre a státusszal kapcsolatos eltérő álláspontok – Szerbia ahhoz ragaszkodott, hogy a lábjegyzet tartalmazza az 1244-es BT határozatra való utalást. A következő lépésben Priština számára engedményként fogalmazódott meg az a javaslat, hogy a lábjegyzet az 1244-es BT határozat mellett tegyen utalást a Nemzetközi Bíróság tanácsadó véleményére is. A koszovói fél ezt azzal a kiegészítéssel tartotta elfogadhatónak, hogy harmadik releváns dokumentumként a függetlenség kikiáltásáról szóló koszovói deklaráció is szerepeljen a lábjegyzetben. A végső megoldás, általában véve, a szerbiai állásponthoz áll közelebb. A lábjegyzetben az 1244-es határozat helyet kapott, a koszovói függetlenségi nyilatkozat viszont önálló dokumentumként nem. Ugyanakkor a függetlenségi deklaráció a Nemzetközi Bíróság véleményére vonatkozó lábjegyzetrészben mégiscsak szerepel. A megállapodás szimbolikus aspektusait figyelembe véve, Szerbia szerény győzelmet aratott. A megoldás hosszú távon biztosítja, hogy Priština, formális értelemben, nem egyenrangú félként vehet csak részt a regionális együttműködésben. A hópehely, ahogy a prištinai tárgyalódelegáció vezetője a Koszovó neve melletti csillagot elnevezte, hosszú éveken keresztül nem fog tudni elolvadni.

Az elért megállapodás értékeléséhez nem lehet azonban elégséges a jelképek elemzése. Ellenkezőleg, az elfogadott megoldás tartalmi aspektusait is górcső alá kell venni, mégpedig oly módon, hogy a két fél általános politikai és diplomáciai céljai és a tető alá hozott megállapodás lényegi elemei közötti viszonyt tesszük elemzésünk tárgyává. Leegyszerűsítve, a függetlenség kikiáltása óta Belgrád célja, hogy lobbitevékenységével akadályozza a koszovói államiság nemzetközi jogi értelemben vett kiteljesedését, különösképpen Koszovó nemzetközi szervezetekbe való felvételét. Priština célkitűzése ezzel szemben a terület önállóságát elismerő országok számának gyarapítása és a nemzetközi szervezetekhez való csatlakozás.

Meggyőződésem, hogy tévednek mindazok, akik azt állítják, hogy a megkötött megállapodással a koszovói szuverenitás korlátozását sikerült elérnie Belgrádnak. Éppen ellenkezőleg, Koszovó lehetőséget kapott, hogy a regionális összejöveteleken önállóan (és tartalmi tekintetben a többi állammal egyenrangúan) vegyen részt és szólaljon fel a saját nevében. Ezen felül Priština tagjává válhat a regionális szervezeteknek és aláírója lehet a regionális együttműködés keretében megszülető államközi szerződéseknek. A megszületett megállapodás érdemi elemeit figyelembe véve a koszovói kérdésben Szerbia egy lépéssel távolabb, Priština pedig egy lépéssel közelebb került a legfontosabb politikai és diplomáciai céljaihoz.

komment

Címkék: szerbia koszovó varga lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://politikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr574221786
süti beállítások módosítása