HTML

Friss topikok

Címkék

alternatív megoldások (1) anyanyelv (1) attila juhász (9) babakelengye (1) bankkormányzó (1) boris tadić (2) dejan šoškić (1) devizahitelek (2) drogellenes tribün (1) egészségügy (1) egyház (1) elnökjelölt (1) Emmausz fiúkollégium (1) eredmények (1) esélylatolgatás (1) EU (1) európai integráció (3) eu csatlakozás (1) félelemkeltés (1) fiatalok (1) forgalmi adó (1) frakció (1) gazdaság (1) hiteles tájékoztatás (1) igazságügyi reform (2) jelena trivan (1) kábítószer (1) kampány (1) kampánybusz (1) keresztény egyház (1) kisebbségi érdekek (1) kisebbségi politizálás (2) koszovó (2) kovács elvira (12) közbeszerzési törvény (1) közgazdaság (1) köztársasági elnökjelölt (1) kultúra (1) legfelsőbb bírói tanács (1) magyar (1) magyar fordulat koalíció (2) május 6 (5) mandátumok (1) marketing (1) mnt (1) Muzslya (1) nagybecskerek (1) nagyberuházási alap (1) német zsolt (1) nemzeti öntudat (1) oktatás (2) oliver dulić (1) orbán viktor (1) pásztort istván (1) pásztor istván (1) politika (2) politikai etikett (1) politikusok (1) program (2) szélsőség (1) szentmihályi iskola (1) szerbia (2) Szerb Megújhódási Mozgalom (1) szerb nemzeti bank (1) szivác (1) szlogen (2) téves számla (1) törvénymódosítás (1) újhelyi ákos (10) vajdasági érdekek (1) vajdasági költségvetés (2) vajdasági magyarság (4) vajdasági magyar érdekképviselet (1) vajdasági magyar közösség (2) vajdasági magyar média (1) választások (19) változásmenedzsment (1) varga lászló (9) VMSZ (20) vmsz (2) Zenta (1) Címkefelhő

A ,,jó” és ,,rossz” magyarokról?!

2012.02.28. 13:36 Attila Juhász

kisfiu.jpg“Magyarnak lenni nem származás, hanem vállalás dolga.” Illyés Gyula

A zentai községi képviselő-testületben nem túl régen a VMSZ-t a hatalomból kibuktató puccs után, amikor a helyi közvállalatok, intézmények és szervezetek vezető testületeiben elindult a leváltási lavina, kérdőre vontam az új városvezetői felállást, hogy miért nem vigyáznak a nemzeti összetételre a kinevezett szervekben legalább egy „kicsit”. Ugyanis a 80%-ban magyarlakta Zentán az újonnan kinevezett igazgatóbizottságokban, csak fele az első ránézésre magyarnak tűnő név.  Felmerül a kérdés: köztünk, magyarok közt csak elvétve akad hozzáértő szakember, tisztségre  megfelelő szakmai végzettséggel rendelkező személy? Az eddigi intézményvezetők annyira alkalmatlanok és közösség-ellenesekvoltak, hogy azonnal meg kellett tőlük szabadulni?

Rögtön nacionalista és soviniszta lettem a helyi kormánykoalíció vezérszónokai szerint, mert a „magyarságot kértem számon” rajtuk és választottjaikon.  Pedig nem nálam és velem kezdődik a nemzeti türelmetlenség és idegengyűlölet, hanem épp azoknál és azokkal, akik a szociáldemokrata eszmék mögé bújva nemzeti célokat hajtanak.

Nem az a nacionalista, aki szóváteszi, hogy hol marad a magyar érdekképviselet, hanem az, aki kihagyja, kirekeszti a magyarokat a helyi hatalmi struktúrákból és érdekérvényesítésből. A nemzeti politizálás élesen elhatárolható a nacionalistától. Tőmondatban: a nemzeti érdeket véd a nacionalista pedig érdeket sért.

Sokan vannak olyanok, akik kurucos hangzású család és/vagy keresznevük ellenére is a helyi szerb folklór vagy színjátszó csoportot erősítik. És fordítva is előfordul... Kinek-kinek szíve joga, hogy felvállaljon vagy ne vállaljon egy közösséget vagy kultúrát,  de a választások közeledtével sem kellene magyarkodó szerepjátszásba kezdeniük. Hitelességünket a hétköznapjainkban igazoljuk és teremtjük meg. A „kampány-magyar” csak a kampányban magyarkodik, de még otthon sem úgy beszél.

Ne a szülei és ősei magyarságára legyen valaki büszke, mert az a magyar, akinek az unokái is magyarok – idézte Laci barátom Szabolcs fia a közelmúltban a népi bölcseletet, amikor a közösséghez tartozásunk nüanszairól beszélgettünk.

És igaza van a gyereknek!

 

Címkék: magyar attila juhász

A bejegyzés trackback címe:

https://politikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr64219949
Nincsenek hozzászólások.