HTML

Friss topikok

Címkék

alternatív megoldások (1) anyanyelv (1) attila juhász (9) babakelengye (1) bankkormányzó (1) boris tadić (2) dejan šoškić (1) devizahitelek (2) drogellenes tribün (1) egészségügy (1) egyház (1) elnökjelölt (1) Emmausz fiúkollégium (1) eredmények (1) esélylatolgatás (1) EU (1) európai integráció (3) eu csatlakozás (1) félelemkeltés (1) fiatalok (1) forgalmi adó (1) frakció (1) gazdaság (1) hiteles tájékoztatás (1) igazságügyi reform (2) jelena trivan (1) kábítószer (1) kampány (1) kampánybusz (1) keresztény egyház (1) kisebbségi érdekek (1) kisebbségi politizálás (2) koszovó (2) kovács elvira (12) közbeszerzési törvény (1) közgazdaság (1) köztársasági elnökjelölt (1) kultúra (1) legfelsőbb bírói tanács (1) magyar (1) magyar fordulat koalíció (2) május 6 (5) mandátumok (1) marketing (1) mnt (1) Muzslya (1) nagybecskerek (1) nagyberuházási alap (1) német zsolt (1) nemzeti öntudat (1) oktatás (2) oliver dulić (1) orbán viktor (1) pásztort istván (1) pásztor istván (1) politika (2) politikai etikett (1) politikusok (1) program (2) szélsőség (1) szentmihályi iskola (1) szerbia (2) Szerb Megújhódási Mozgalom (1) szerb nemzeti bank (1) szivác (1) szlogen (2) téves számla (1) törvénymódosítás (1) újhelyi ákos (10) vajdasági érdekek (1) vajdasági költségvetés (2) vajdasági magyarság (4) vajdasági magyar érdekképviselet (1) vajdasági magyar közösség (2) vajdasági magyar média (1) választások (19) változásmenedzsment (1) varga lászló (9) vmsz (2) VMSZ (20) Zenta (1) Címkefelhő

Miért szélsőséges a „Magyar «Fondorlat» Koalíció”! Avagy: miért is nem lehet ezekkel az urakkal egy tálból cseresznyézni? magyarán: ki, mikor, miben és hogyan szélsőséges a vajdasági magyar mini-pártok közül…

2012.02.21. 17:03 Attila Juhász

Mindenki ismeri azt a mondást, hogy nem jó az urakkal egy tálból cseresznyézni, mert a maggal szemközt lövöldözik az embert. Fokozottan érvényes ez a mondás a közéletünkre. Sajnos a vajdasági magyar törpe-pártok politikai tevékenységük fő mozgatórugója a VMSZ-ellenesség és az MNT-ócsárolás. És erre még egy koalíciót is fel tudnak fűzni…

 

De kezdjünk elszámolni néhány szélsőséges cseresznyemaggal! (A teljesség igénye nélkül…)

 

Egy cseresznyemag. – Mit keresnek és hogyan is kerültek be a zentai és a szabadkai önkormányzatba a VMDP, VMDK és az MPSZ képviselői? A VMSZ kibuktatásában milyen és mekkora érdekük és szerepük is volt? Mennyit gyengült a nemzeti érdekképviselet ezekben az önkormányzatokban? Hogyan lehet az a számukra elfogadható, hogy ezekben az önkormányzatokban az intézményrendszert és gazdasági szférát a magyar nemzeti érdek mellőzésével és ellenében szervezik át?

 Másik cseresznyemag. – A Magyar Nemzeti Tanácsot szapulják azért, mert a Szerb Országgyűlés a Nemzeti Tanácsok megalakításáról szóló törvénye olyan, amilyen. Sem a szerb kormány, sem a hatalmi párt kritikáját ebben a témában és más ügyek kapcsán is csak ritkán hallhatjuk tőlük. Meglehet, hogy nem tökéletesek a törvény megoldásai, de ha már ezt tudta kinyögni a parlamenti többség, akkor élni kell vele, mert jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Fanyalogni és kifogásokat termelni mindenki tud, de miben vitték előbbre a perszonális autonómia ügyét a „Fondorlatosok” eddig?

 

Még egy cseresznyemag. – A VMDK ombudszmanért és emberi jogokért kiáltott, amikor a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjában az szerepelt, hogy csak az lesz jogosult az MNT ösztöndíjára, aki nyíltan vállalja nemzeti hovatartozását a magyar választói névjegyzékre való felíratkozással. Szerintük ez diszkriminatív rendelkezés!? Ki is javíttatták a hatalmi szervek (szerintem röhögtek a bajszuk alatt) a határozatot. Kérdem én: milyen magyar az, aki nem vállalja fel a vajdasági magyarság választói névjegyzékére való íratkozással a nemzeti hovatartozását, főleg ha tudjuk, hogy a kollektív jogaink gyakorlásához ez az egyetlen lehetőség? Még mindig nem látják a fától az erdőt!

 

Újabb cseresznyemag. – A Kisebbségi Választói Névjegyzékek létrehozatalát, ami a szerbiai választói névjegyzék része, a törvény a kisebbségi közösségekre bízta. A vajdasági magyar mini-pártok csak ímmel-ámmal vagy egyáltalán nem vettek ebben részt, de a kritikában, az esetleges szabálytalanságok keresésében, a feljelentgetésben, a magyar emberek elbizonytalanításában, a hitelrombolásban és a hátramozdításban jeleskedtek.

 

Még egy cseresznyemag. – Az MNT által az iskolaszékek és az igazgatóbizottságok tagjaira tett javaslatait csak a zentai önkormányzat kifogásolta, sőt kérdőjelezte meg jogosságát, a közigazgatási perig feszítve az ügyet. El is veszítették a pereket, de sem az MPSZ, sem a VMDK, akiknek a nemzeti autonómia talán fontos, nem jelezte, hogy egyáltalán megbánta volna az ügyet. Még mindig nem értik a területi önkormányzatiság és a nemzeti önkormányzatiság közti jelentőségbeli eltérést.

 

Ez is egy cseresznyemag. – A „Fondorlat” koalíció tagjai szinte erőnek erejével a magyar – magyar politikai vitát és botrányokat indukálják, mert valószínűleg ettől remélik, hogy maroknyi, radikális szavazótáboruk ezáltal felértékelődhet, mert az ilyen viták csak a „nagy” párt szavazóit tántorítják el.

Pedig tévednek.

 

Mert végül jön a citrommag! – És a végén megjelenik a nevető harmadik. A demokraták. A gazdaságilag és szociálisan ellehetetlenített vajdasági magyar szavazópolgár, belefáradva a magyar torzsalkodásba vagy ki sem megy szavazni, vagy bedől a szerb polgári pártok látszat-europai irányultságának és hagyja magát bedarálni, mint ahogyan azt már több kisebbséggel megtették. A kisebbségi fantom-szervezetek szétforgácsolják az erőt és jól elvannak a koncon is…

 

Kinek az érdekét is szolgálja a „Magyar «Fondorlat» Koalíció”? Kinek a csicskása közvetlenül vagy közvetve? Egyértelmű, hogy nincs itt semmiféle fordulatról szó, csak a demokraták gyászmagyar fondorlatáról.

 

Nem a szélsőjobboldali jelszavaik a zavarók, hanem a zsigerből és indulatból fakadó, önvizsgálatmentes útálatuk, szélsőséges destruktivitásuk az elkeserítő és szalonképtelen.

 

„Nem az a jó pásztor, aki Szent Györgykor kihajtja a nyájat, hanem az, aki Szent Mihálykor elszámol vele.” – mondja egy magyar közmondás.

komment

Címkék: szélsőség mnt magyar fordulat koalíció attila juhász

A bejegyzés trackback címe:

https://politikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr184159040
süti beállítások módosítása