HTML

Friss topikok

Címkék

alternatív megoldások (1) anyanyelv (1) attila juhász (9) babakelengye (1) bankkormányzó (1) boris tadić (2) dejan šoškić (1) devizahitelek (2) drogellenes tribün (1) egészségügy (1) egyház (1) elnökjelölt (1) Emmausz fiúkollégium (1) eredmények (1) esélylatolgatás (1) EU (1) európai integráció (3) eu csatlakozás (1) félelemkeltés (1) fiatalok (1) forgalmi adó (1) frakció (1) gazdaság (1) hiteles tájékoztatás (1) igazságügyi reform (2) jelena trivan (1) kábítószer (1) kampány (1) kampánybusz (1) keresztény egyház (1) kisebbségi érdekek (1) kisebbségi politizálás (2) koszovó (2) kovács elvira (12) közbeszerzési törvény (1) közgazdaság (1) köztársasági elnökjelölt (1) kultúra (1) legfelsőbb bírói tanács (1) magyar (1) magyar fordulat koalíció (2) május 6 (5) mandátumok (1) marketing (1) mnt (1) Muzslya (1) nagybecskerek (1) nagyberuházási alap (1) német zsolt (1) nemzeti öntudat (1) oktatás (2) oliver dulić (1) orbán viktor (1) pásztort istván (1) pásztor istván (1) politika (2) politikai etikett (1) politikusok (1) program (2) szélsőség (1) szentmihályi iskola (1) szerbia (2) Szerb Megújhódási Mozgalom (1) szerb nemzeti bank (1) szivác (1) szlogen (2) téves számla (1) törvénymódosítás (1) újhelyi ákos (10) vajdasági érdekek (1) vajdasági költségvetés (2) vajdasági magyarság (4) vajdasági magyar érdekképviselet (1) vajdasági magyar közösség (2) vajdasági magyar média (1) választások (19) változásmenedzsment (1) varga lászló (9) vmsz (2) VMSZ (20) Zenta (1) Címkefelhő

A szentmihályi tornaterem esete

2012.03.27. 10:46 Kovács Elvira

Tornaterem.jpgA napokban megbeszéltük a Muzslyai újság szerkesztőjével, hogy megpróbáljuk újjáéleszteni a Szentmihályi oldalt. A közép-bánátiak bizonyára emlékeznek rá, hogy a Szentmihályi oldal 7-8 évvel ezelőtt már létezett a Muzslyai újságban, a későbbiekben azonban megszűnt.

Ahogy annak idején megszűnt a szentmihályi tájékoztató, úgy megszűnt a falu területén a faluépítési lendület is. Sajnos, mint ahogy többen tapasztaltuk, nem csupán ez a kis bánáti falu lett elhanyagolva, hanem az egész tartományunk is. Mint ahogy arról az előző bejegyzéseim egyikében már írtam, Vajdaságba a tőlünk, becsületes adófizető polgároktól befolyt pénzösszeg 7%-a már több éve nem kerül vissza. Koszovóra viszont Belgrádból rendszeresen átutalnak 50 miliárd dinárt évente. Ezek a megrövidítések miatt Vajdaság az elmúlt öt év alatt 62 milliárd dinárral lett megkárosítva. Ezt a pénzt már sohasem kapjuk meg; ez odaveszett. Csak az illusztráció kedvéért: ebből a pénzből többszáz új iskolát lehetne építeni tornateremmel.

Ha már a tornateremnél tartunk... a Vajdasági Magyar Szövetség javaslatára a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatósága jóváhagyta, azaz már kétszer is betervezte az új tornaterem építését a szentmihályi iskola mellé. Sajnos, az építkezés tavalyelőtt, sőt tavaly sem kezdődhetett el, mert a központi hatalom nem utalta át a Vajdaságnak járó, az Alkotmány által meghatározott minimális pénzeszközt sem. És erről csak a VMSZ szólt. Ez az igazságtalanság ellen csak a VMSZ harcolt. Ez a kérdés, Vajdaság kiskorúsítása nem volt fontos sem a demokraták, sem a ligások számára. Ők csak ígérgettek az elmúlt választások előtt is ugyanúgy, mint most.  Aztán úgy döntöttek, hogy a vajdasági magyarok kollektív bűnösök. Szomorú és elképesztő.

De térjünk vissza a szentmihályi tornaterem kérdésére. A nagybecskereki városi költségvetésbe a mi adóinkra számítva beterveztek egy pénzösszeget amit nagyberuházásokra fordítanak. A VMSZ képviselőinek köszönhető, hogy ez a pénz Szentmihályon kerül befektetésre, hisz pártunk tisztségviselőinek ez volt a kérésük a városi költségvetés tárgyalásakor. Csupán az a bökkenő, hogy a tornaterem alapkőletételénél Szentmihályon Bojan Pajtić és még néhány nagybecskereki demokrata párti politikus fényképezkedett, eljátszva a bőkezű Mikulást. A jelenlegi tartományi kormányfő a VMSZ-t meg sem említette, pedig illett volna tudatni a szentmihályiakkal, hogy a tornaterem megépítéséért a VMSZ kardoskodott. A tartományi kormányfőnek tulajdonképpen semmilyen joga sem lett volna a fényképezkedésre, hisz ez a nagyberuházás a városi költségvetésből lesz kifizetve.

Mi, VMSZ-esek valóban fontosnak tartjuk, hogy Szentmihály hírnevét öregbítsük úgy Vajdaságban, mint a határokon túl. Többek között ezért állítottunk emléktáblát Kálmány Lajos tiszteletére a templomtorony oldalán.

Segítünk a faluban működő civil szervezeteknek, hogy sikeresebben pályázhassanak, és nem feledkezünk meg a földművesekről, a kisgazdákról sem. Sajnos az állam csak ígér, de kiszámítható gazdálkodást, igazi támogatást nem nyújt. Az ország vezetésének ilyen hozzáállása nem normális gazdálkodási módszerről tanúskodik. Mi úgy segítünk a földműveseknek, kertészeknek, hogy lakossági fórumokat szervezünk több mezőgazdasággal foglalkozó tisztégviselő részvételével, akiktől a gazdák elsőkézből tájékozódhatnak a kedvező hitelek megpályázásának módjáról és egyéb számukra életfontosságú kérdésekről.

Összegezve, egyesek fényképezkednek és ígérgetnek, mások meg valóban segítenek abban, hogy könnyebb legyen az életünk. Vajon ki érdemli meg a polgárok bizalmát?

komment

Címkék: kovács elvira VMSZ vajdasági költségvetés szentmihályi iskola

A bejegyzés trackback címe:

https://politikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr934343037
süti beállítások módosítása